Alte însemnări  

Posted by Valentina

Sub acest titlu, vă mai ofer opinia cuiva, respectiv a lui Dan Pavel de la ZIUA, deşi subtitlul este :răcit gura de pomană!
"Suntem la periferia Occidentului si ''la portile Orientului''. Or, daca-l urmam pe Foucault, suntem ramura orientala a crestinismului, in care puterea se exercita prin controlarea sexualitatii indivizilor. Si nu suntem o societate care exagereaza prin pudoare. Dimpotriva, traim intr-o societate exhibitionista.
Nu departe de noi, ceva mai la sud, sud-est si est, peste Marea Neagra, femeile poarta valul islamic si sunt cetateni de rangul doi. La noi, femeile nu sunt cetateni de rangul doi, ci doar parteneri de viata de rangul doi. Multe sotii si iubite (concubine) sunt victime ale violentei de familie, dar statisticile ingrijoratoare arata doar o parte a fenomenului, pentru ca majoritatea victimelor barbatilor nici nu semnaleaza autoritatilor pumnii, picioarele, injuraturile incasate, si cu atat mai putin teroarea in care traiesc. Iar cine crede ca fenomenul caracterizeaza doar mediul rural si generatiile peste 40 de ani se insala amarnic.
Ne plAngem ca societatea si politica sunt corupte, ineficiente, violente, imorale s.a.m.d. Uitam sa spunem ca societatea si politica sunt dominate de barbati. Femeile din politica romaneasca pot fi numarate pe degete (cateva la PNL, PD-L si PSD, ceva mai putine la PRM, aproape nici una cu notorietate la UDMR - sa fie ei chiar mai misogini?). Nu avem femei primar, cel putin nu in marile orase sau macar la sectoare. Iar dintre femeile cu notorietate politica, unele au fost promovate fiindca sunt amantele unor politicieni ''macho'' ori prin nepotism. Unii politicieni (stim noi care!) si-au promovat simultan amantele si rudele. Semnificativ este ca nu avem in politica barbati promovati pentru ca sunt amantii unor femei influente sau pentru nepotism. Unele dintre femeile promovate de amanti sunt ''papusi'' decorative, la fel ca anumite vedete din industria divertismentului si cea mediatica. Ele indeplinesc alte functii decat cele strict politice. Insa femeile care au promovat pe propriile merite sunt exceptionale.
Am citit niSte studii si carti cu privire la diferentele dintre lumea occidentala, in particular SUA, si alte civilizatii, in particular cea islamica. Ele puneau precaritatile lumii islamice (si) pe seama statutului inferior al femeii in respectivele civilizatii. In orice competitie intre civilizatii, nu se pot confrunta cei care stau pe doua picioare cu cei care lupta intr-un picior. Civilizatiile care stau pe doua picioare (unde femeia si barbatul sunt pilonii de sustinere) sunt superioare civilizatiilor care stau intr-un picior (doar barbatul). Iar lumea noastra predominant ortodoxa seamana mai mult cu o civilizatie care sta intr-un singur picior. Cu exceptia Iuliei Timosenko, premierul Ucrainei, nu cunosc nici un alt caz din lumea preponderent ortodoxa in care femeia sa ocupe un loc predominant in politica.
TotuSi, o schimbare dramatica se petrece in societatea noastra democratica tanara. Avem resurse enorme de crestere si consolidare, iar cea mai importanta este ridicarea femeilor. Daca inertia sociala si barbatii se vor opune in continuare, ne meritam soarta de democratie neimplinita. Daca nu se vor opune, putem repeta in spatiul crestinismului oriental povestea de succes a democratiilor occidentale."
Vă aştept părerile. Sau.... vă temeţi de ceea ce tocmai gândiţi?

This entry was posted on sâmbătă, 24 mai 2008 at 02:27 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu